Meestgestelde vragen trouwfotografie

 

Meestgestelde vragen trouwfotografie

Over de dag zelf, de foto's & meer

Willen jullie mij graag inhuren voor jullie trouwdag, maar heb je nog geen antwoord op al jullie vragen? Jullie mogen me uiteraard altijd een e-mail sturen. Maar… nog makkelijker is het om te checken of jullie hieronder misschien het antwoord vinden. Ik heb de meestgestelde vragen van mijn klanten op een rij gezet.

 

Hoe lang van tevoren moeten we je boeken voor de bruidsfotografie op onze trouwdag?

Wanneer jullie van plan zijn om te gaan trouwen en de datum al bekend is, kunnen jullie het beste direct contact met mij opnemen. Zeker in het hoogseizoen ben ik sneller volgeboekt. Geven jullie de trouwdatum door en ben ik nog vrij dan plan ik graag een kennismakingsgesprek in.

We wonen ver weg, is dat een probleem?

Nee. Hoewel ik in Almere woon en derhalve veel opdrachten in Flevoland heb, reis ik voor bruiloften door het hele land: van bruidsfotografie in Groningen tot bruidsfotografie in Zeeland. Sterker nog: ik rijd of vlieg met liefde ook voor jullie naar het buitenland.

Kunnen we vooraf kennismaken & onze wensen doornemen?

Ja, graag! Ik vind het als bruidsfotograaf enorm belangrijk dat er een klik is tussen beide partijen. Ik ben immers toch de hele dag aanwezig op jullie bruiloft. Kennismakingsgesprekken zijn voor mij dan ook een must.

Kennismakingsgesprekken doe ik het liefst bij mij thuis, waar ik alle materialen (denk aan trouwalbums) bij de hand heb en ook de foto’s makkelijk digitaal kan tonen. En ik vind het ook leuk dat jullie een kijkje in mijn leven krijgen; als jullie mij al een beetje kennen, maakt dat het op de dag zelf een stuk vertrouwder.

Wonen jullie ver weg, dan is Skype eventueel ook nog een mogelijkheid voor het kennismakingsgesprek.

We zijn op zoek naar een fotograaf die niet erg aanwezig is, zijn we bij jou aan het goede adres?

Ja! Althans; als ik mijn eerdere klanten mag geloven graag! Ik hoor achteraf vaak dat ze niet door hebben dat er die dag een onbekende bij aanwezig was. Ze ervaren mij als onderdeel van het gezelschap en ook tijdens de ceremonie merken zij mijn aanwezigheid niet op een negatieve manier op. Ik probeer dit zelf ook altijd tot een minimum beperken, maar soms moet ik wel even letterlijk op de voorgrond treden om alles mooi te vangen.

Op de prijzenpagina staan pakketten voor 4, 8 of 12 uur. Kunnen we je ook langer of korter inhuren?

Ik ben van mening dat ik dit minimaal 4 uur nodig heb om een verhaal te kunnen vertellen; minder dan 4 uur is niet mogelijk Alles boven de 4 uur is mogelijk, dus ook 6 of 11 uur bijvoorbeeld. Of langer dan 12 uur. We werken dan met een pakketprijs + kosten voor de losse (extra) uren.

Is het mogelijk om vooraf een loveshoot te doen?

Jazeker. En ik raad het jullie ook nog eens na. Zo leren jullie omgaan met mij en met de camera! Daarnaast krijgen jullie vooraf al geweldige foto’s. Deze kunnen jullie eventueel gebruiken voor jullie trouwkaart. Als jullie voorafgaande aan jullie bruiloft een loveshoot boekt, reken ik hier 15% korting op.

Hoeveel tijd reserveren we idealiter in de dagplanning voor de fotoshoot?

De tijd is erg afhankelijk van de locatie(s) die jullie bezoekt. Is er één locatie (waar veel plekken en mogelijkheden zijn op een klein oppervlakte) dan houd ik als minimum een uur. Willen jullie een uitgestrekte locatie of zelfs twee locaties bezoeken, dan heb je meer tijd nodig. En hier komt uiteraard ook nog reistijd bij.

Ik kijk graag mee naar de dagplanning om te zorgen dat alles haalbaar is. Het laatste wat ik wil is dat jullie stress en tijdsdruk hebben op jullie bruiloft.

Wat doe je als je ziek bent/wordt op onze trouwdag?

Ook ik ben maar een mens en kan ziek worden, gelukkig is het nog nooit gebeurd. Voor een beetje hoofdpijn of griep blijf ik niet thuis in geval van een bruiloft, maar met een gebroken arm kan ik toch wat moeilijker fotograferen.

In het ergste geval dat ik niet kan komen, zal ik mijn uiterste best doen om een beschikbare fotograaf te zoeken. Ik beschik over een netwerk van fotograferen, waarin wij elkaars backup zijn. Ook als dit heel last minute mocht gebeuren.

Help! Het regent op onze trouwdag. Wat doen we nu met de trouwreportage?

Het liefst gaan we natuurlijk voor een zonnige trouwdag, maar met het Nederlandse weer weet je het nooit. Gelukkig zijn paraplu’s heel erg fotogeniek en kunnen bontgekleurde regenlaarzen onder een trouwjurk een enorm gaaf effect geven. Komt het echt met bakken uit de hemel dan zullen we samen op zoek gaan naar een binnenlocatie. Het verstandigst is om dit al vooraf te doen, dit voorkomt last minute stress.

Help! Is er ook de mogelijkheid tot het maken van groepsfoto’s tijdens onze bruiloft?

Ja, zeker! Op een bruiloft spelen familie, vrienden en andere dierbaren een grote rol. Het is dan meer dan logisch dat jullie hiervan foto’s willen.

Ik raad jullie aan om vooraf te kijken wie jullie op de groepsfoto’s willen. Maak een lijst, zorg dat deze bekend is bij jullie ceremoniemeester en dat hij/zij zorgt dat steeds de juiste mensen klaar zijn. Dan moeten jullie rekenen op ca. 3 minuten per combinatie.

Een snel rekensommetje leert dat als jullie 30 combinaties willen ik anderhalf uur bezig ben. Dat is veel; tijd die ik niet kan gebruiken om juist die spontane momenten van jullie dierbaren vast te leggen. Ik adviseer jullie daarom om het aantal combinaties te beperken.

Hoe lang duurt het voor we de foto’s van onze trouwdag hebben?

Bruidsparen zijn – logischerwijs – erg nieuwsgierig naar de trouwfoto’s. Daarom lever ik binnen een week de eerste sneak previews aan. Die kunnen jullie dan ook eenvoudig delen met vrienden & familie, bijv. via WhatsApp of social media.

Maar om een geweldige, volledige serie op te leveren heb ik meer tijd nodig. Ik moet na een volle dag trouwfotografie flink wat foto’s selecteren en nabewerken. De volledige serie ontvangen jullie dan ook uiterlijk 6 weken na de trouwdag.

Op hoeveel foto’s kunnen we rekenen?

Per uur dat ik fotografeer lever ik ca. 30-40 beelden. Bij weinig reistijd (bijv. als alles op één locatie is) heb ik feitelijk meer fotografietijd over en kan het aantal zomaar hoger uitvallen.

Heb ik meer geweldige foto’s die door mijn selectie heen komen, dan krijgen jullie deze uiteraard zonder extra kosten.

Hoe krijgen we de foto’s aangeleverd?

De bewerkte en geselecteerde foto’s worden digitaal en in hoge resolutie opgeleverd middels een downloadlink.

RAW’s (de originele foto’s) lever ik nooit aan bruidsparen. De foto’s zoals jullie ze op mijn website zien, spreken jullie waarschijnlijk aan door mijn nabewerking; iets waar jullie als klant dus bewust voor kiezen. Zonder deze finishing touch zouden het simpelweg mijn foto’s niet zijn.

Bewaar je ook een back-up van onze foto’s?

Alle beelden die jij ontvangt per download bewaar ik een jaar, conform mijn privacy voorwaarden. Ik raad daarom aan om direct na ontvangst een back-up te maken van de foto’s. Sla deze het liefst ook nog ergens in de cloud op en niet alleen lokaal.

Als wij een trouwalbum willen, moeten we dat direct aangeven of kan dat ook achteraf?

Nee. Jullie kunnen ook na de afronding van jullie bruiloft ervoor kiezen om toch nog een album te bestellen. Een bruiloft is al duur genoeg, dus ik snap ook dat jullie nog even willen sparen of de definitieve kosten van jullie trouwdag willen afwachten. Houd er rekening mee dat ik albums maak tot max. 6 maanden na jullie bruiloft.

Als we voor een trouwalbum kiezen, krijgen we hier dan vooraf een ontwerp van te zien?

Ja. Voor elk album maak ik een proef-PDF die het bruidspaar vooraf kan beoordelen. Lay-outs (die je vooraf wel hebt gezien in mijn demo-album) kunnen dan niet meer aangepast worden, maar kleine wijzigingen zijn uiteraard mogelijk. Denk hierbij aan het wisselen van enkele foto’s of het toevoegen van een pagina.

Is er BTW van toepassing op trouwfotografie?

Nee. Ik ben een kleine zelfstandige ondernemer en hierdoor vrijgesteld van BTW. Voor jou als particulier maakt dit echter geen verschil.

Onverhoopt toch nog een vraag? Stel hem gerust!

Neem contact met me op

Wat anderen over mij zeggen...

Reviews van bruidsparen die je voor gingen
 • Onze foto’s zijn echt super mooi geworden! Laura, je bent echt een top fotograaf! Er zitten foto’s tussen waarvan wij niet eens wisten dat je ons op dat moment aan het fotograferen was. Bijna alle gasten vroegen ons na de bruiloft: “Waar heb je de fotograaf vandaan? Wat een geweldig leuke vrouw is dat!” Wij hebben onwijs genoten van onze dag en zijn erg blij met het eindresultaat van de foto’s!
  Fabienne & Alexander
  Fabienne & Alexander
  / trouwfotografie
 • Laura heeft ons op deze grote dag heel gelukkig gemaakt. Ze was tijdens onze bruiloft meer dan een fotograaf: ze maakte niet alleen de foto’s, maar ook de dag heel mooi en ontspannen. Wat we nu in de kast hebben liggen is niet alleen een album met foto’s, maar een album met de momenten en emoties van die dag.
  Ruud & Milena
  Ruud & Milena
  / trouwfotografie
 • Onze mooiste dag moest natuurlijk ook mooi op de foto komen. Na veel (en gezellig!) contact vooraf en uitwisseling van ideetjes wisten we dat het met de foto’s helemaal goed moest komen. De loveshoot voorafgaand aan de grote dag was een succes, fijn om elkaar alvast ‘live’ te leren kennen. Nu mogen wij onze trouwdag keer op keer herbeleven dankzij de mooie foto’s van Laura, die op de dag zelf ook nog eens fijn gezelschap was, voor ons én de gasten. Laura, bedankt voor het vastleggen van zoveel mooie momenten!  
  Sander & Linda
  Sander & Linda
  / trouwfotografie
 • Laura is een erg spontane en sociale fotografe. Haar aanwezigheid op onze grote dag is daarom op geen enkel moment storend geweest. Het was eigenlijk vooral gezellig. De foto's zijn spontaan, sfeervol en zien er geweldig uit. We hebben al veel positieve reacties gehad!    
  Daniëlle & Micha
  Daniëlle & Micha
  / trouwfotografie
 • 12-12-12 zijn wij getrouwd. Wat we zochten voor deze dag was pure fotografie… hoe vind je dat? We hebben het ge-Googled en kwamen op de site van Laura uit. Tijdens het bekijken van de portfolio zien we ineens een bekend boeket. We komen terecht bij foto’s van goede vrienden en de laatste bruiloft waar we zijn geweest! Puur toeval of puur geluk?! Laura heeft tot in de details een levend verslag gemaakt van deze bijzondere dag. Wat een prachtige en pure foto’s hebben wij ontvangen van onze dochters, familie, vrienden en dierbaren op deze dag. Onze dank is groot!
  Marc & Monica
  Marc & Monica
  / trouwfotografie
 • We hebben Laura leren kennen voor onze bruiloft toen we bij haar kwamen voor een loveshoot. Dit verliep al heel erg goed. Ze gaf ons duidelijke instructies en heeft een creatieve blik. De foto’s die we later kregen waren mooi, licht en snel beschikbaar voor ons. Op onze trouwdag was Laura flexibel, sociaal naar onze gasten en iedereen vond het gezellig dat ze erbij was. We kregen later veel complimentjes over de foto’s, maar ook over haar aanwezigheid. Eigenlijk vond iedereen Laura leuk! En bovenal: we zijn erg enthousiast over de foto’s!
  Bart & Willianne
  Bart & Willianne
  / trouwfotografie
 • Laura maakt geweldige foto’s: mooi, lief, grappig, spontaan en bijzonder. Het zijn sprekende beelden met heldere, frisse kleuren. Ze weet precies de goede dingen te zeggen om je op je gemak te stellen, zodat je ontspannen op de foto staat. Én ze weet jou en je gasten vast te leggen precies op de goede momenten. Laura voelde precies aan waar we behoefte aan hadden, aan een half woord had ze genoeg. De foto’s zijn een prachtig aandenken aan een supermooie dag.
  Björn & Martine
  Björn & Martine
  / trouwfotografie
 • Wat een super gave foto’s, bijna onwerkelijk! We hebben ontzettend genoten, wat een fantastische dag. Heeeeel gaaf en bijzonder om zo in de boomgaard van mijn ouders (waar ik als kind in mijn overall speelde) te worden gefotografeerd. Nogmaals dank voor alle foto’s, maar ook voor jou persoonlijke bijdrage aan onze dag, we hebben van veel gasten gehoord dat je onopvallend aanwezig was, met veel oog voor detail en met op het juiste moment een zakdoek, dat waarderen we enorm.
  Petra & Stefan
  Petra & Stefan
  / trouwfotografie
 • We hebben alle foto’s inmiddels goed kunnen zien, en nog een keer, en nog een keer… Geweldig om de dag zo nog een keer te beleven. Wat een superdag was het! En wat zitten er pareltjes tussen de foto’s. Vooral de ‘spontane’ foto’s waar interactie plaatsvindt, zijn erg mooi. Echt het moment gepakt. Ze zijn precies zoals je op je site omschrijft, fris en met een verhaal. Zoals de dag was en zoals de mensen zijn. Heel leuk! En het licht en de kleuren zijn ook supermooi trouwens! Maar daarom hadden we ook voor jou gekozen natuurlijk.
  Femke & Richard
  Femke & Richard
  / trouwfotografie